Beschrijving

Koolkerkesteenweg nr. 86. Fraaie 19de-eeuwse hoeve, die de Koolkerkesteenweg typeert bij het binnenrijden van Oostkerke vanuit Koolkerke. Historiek. In 1855 worden op een leeg perceel een boerenhuis (nok haaks op straat) en een klein schuurtje opgetrokken, eigendom van een Brugse weduwe Macqué. 19de-eeuwse stafkaarten situeren de "Paepenbroek Ferme" in een

Koolkerkesteenweg 86 (Damme)
Verzorgde 19de-eeuwse hoeve met losse bakstenen bestanddelen, waarvan de twee hoofdvleugels haaks op de straat zijn ingeplant. Opvallend boerenhuis haaks op de straat, breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Voortuin met smeedijzeren hekwerk versierd met ossenkoppen, tussen bakstenen pijlers. Ten westen aansluitende bakstenen schuur- en stalvleugel onder pannen zadeldak. Aan het uiteinde, tweeledig wagenhuis. Schuurvleugel met rondboognis met Mariabeeld.