Teksten van Herenhuis met empiregevel

Herenhuis met empiregevel_versie2_20160404 ()

Het herenhuis met empiregevel te Diest, is beschermd als monument.

Burgerhuis versie 1 14062013 ()

Tweeënhalflagig breedhuis van zeven traveeën onder een leien schilddak, opgetrokken in baksteen, verrijkt met blauwe hardsteen en zandhoudende kalksteen.

Het pand aan de Cleynaertsstraat nummers 6-8, recht tegenover de noordgevel van de Sint-Sulpitiuskerk gelegen, is een tweeënhalflagig breedhuis van zeven traveeën onder een leien schilddak. Het werd opgetrokken in baksteen, blauwe hardsteen voor onderdorpels en lateien en zandhoudende kalksteen voor plint, pilasters, venster- en deuromlijstingen. Het betreft oorspronkelijk bepleisterde lijstgevel met een licht vooruitspringend middenrisaliet van drie traveeën, verrijkt met zandhoudende kalksteen. Op basis van mutatieschetsen kan de bouwdatum van het pand rond 1879 gesitueerd worden.

Voorafgegaan door twee treden in blauwe hardsteen, wordt de gelijkvloerse verdieping van het middenrisaliet gekenmerkt door drie naar een portiek verwijzende geprofileerde rondbogen die rusten op natuurstenen gekorniste pilasters met voetschraper. De toegangsdeur, centraal in het middenrisaliet, wordt aan beide zijden geflankeerd door een venster. In de twee traveeën links en rechts van het middenrisaliet bevinden zich telkens twee rechthoekige vensters met hoekblokken en licht vooruitspringende onderdorpels boven een plint, voorzien van vier (oorspronkelijk vijf) keldergaten. Op de gehele gelijkvloerse verdieping werd het originele houten schrijnwerk vervangen door aluminium. Een licht vooruitspringende cordonband markeert de overgang van de gelijkvloerse naar de eerste verdieping. Het gevelvlak op de eerste verdieping wordt volledig opengebroken door grote rechthoekige vensters waarvan de onderdorpels door een cordonband verbonden zijn en die in de middentravee in een platte bandomlijsting gevat zijn. De achtvlakkige houten ramen zijn vermoedelijk nog origineel. De als cordon uitgewerkte doorlopende onderdorpels van de rechthoekige vensters op de tweede verdieping, worden in het middenrisaliet ondersteund door zes gegroefde consoles. Ook hier zijn enkel de vensters in het middenrisaliet voorzien van een vlakke omlijsting en werd het oorspronkelijk schrijnwerk verwijderd. Een licht vooruitspringende baksteenfries met steigergaten kondigt de geblokte kroonlijst aan. In de achtergevel en in de (zichtbare) linkerzijgevel werd, vlak onder de kroonlijst, een mezzanino met ovaalronde oculi aangebracht.

Bibliografie

• FERRARIS J. 1775: Carte Chorographique des Pays-Bes Autrichiennes.
  • VONCKEN J.G. 1822: Primitieve kadasterkaart, Gemeente van Diest, s.l.
  • POPP P.C. 1857: Atlas Cadastral de Belgique. Province de Brabant. Arrondissement de Louvain. Plan Parcellaire de la ville de Diest, avec les mutations, Brugge.
  • BRANS M. 1994: Diest. Stille getuigen, s.l.
  • LEMAIRE R. e.a. 1971: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, 1, Provincie Brabant, arrondissement Leuven, Luik, p.56-99.
  • VAN DER EYCKEN M. 1994: Steden in beeld. Diest, s.l.
  • VAN DER EYCKEN M. 1980: Diest vroeger en nu, Tielt.