Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart: orgel

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming: orgel

De bescherming als monument betreft het orgel in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

Waarden

Het orgel in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming Genendijk Kwaadmechelen Ham is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Dit werk, dat nog niet lijdt aan de decadentie-verschijnselen die in die tijd opgeld maakten in de Vlaamse orgelbouw (vooral in het westelijker deel van het land), is van circa 1875. De niet onaardige orgelkast geeft het werk ook een zekere artistieke waarde. Als muziekinstrument is het een bescheiden werk dat echter op functionele wijze operationeel kan zijn in een doorsnee-plattelandskerk.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Kerkstraat (Ham)
Neoclassicistische zaalkerk van 1840 met ingebouwde westtoren, schip van vier traveeën en koor van een rechte travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door twee sacristieën.