Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart: orgel

Gemeente Ham
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat zonder nummer (Ham)

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Kerkstraat zonder nummer, Ham (Limburg)

Neoclassicistische zaalkerk van 1840 met ingebouwde westtoren, schip van vier traveeën en koor van een rechte travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door twee sacristieën.

Typologieorgels
Dateringderde kwart 19de eeuw

De bescherming als monument betreft het orgel in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

Waarden

Het orgel in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming Genendijk Kwaadmechelen Ham is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

Dit werk, dat nog niet lijdt aan de decadentie-verschijnselen die in die tijd opgeld maakten in de Vlaamse orgelbouw (vooral in het westelijker deel van het land), is van circa 1875. De niet onaardige orgelkast geeft het werk ook een zekere artistieke waarde. Als muziekinstrument is het een bescheiden werk dat echter op functionele wijze operationeel kan zijn in een doorsnee-plattelandskerk.