Blinde Ezelbrug

Beschrijving

De Blinde Ezelbrug overwelft de Reie en verbindt de Burg met de Vismarkt, via de Blinde Ezelstraat. De Blinde Ezelbrug was oorspronkelijk één van de vier bruggen die toegang boden tot de tiende-eeuwse grafelijke burcht. De huidige brug is echter gebouwd in 1855 naar een ontwerp van de Brugse stadsarchitect Jean-Brunon Rudd (1792-1870). Oorspronkelijk had de brug ijzeren leuningen en waren aan weerszijden stalletjes opgetrokken voor de verkoop van vis. Enkele jaren later werden bij de verbreding en verlaging van de brug de stalletjes afgebroken. In 1955 werden de ijzeren leuningen vervangen door stenen borstweringen. De Blinde Ezelbrug is een eenvoudige, quasi vlakke boogbrug waarvan het wegdek bedekt is met kasseien. Het parement van de boog en borstweringen is van natuursteen, afgedekt met arduinen dekbladen. Bij de verbreding aan de zuidwestzijde bevindt zich een bakstenen tromp.

Blinde Ezelbrug

Blinde-Ezelstraat (Brugge)
De Blinde Ezelbrug overwelft de Reie en was oorspronkelijk één van de vier bruggen die toegang boden tot de 10de-eeuwse grafelijke burcht. De huidige brug is echter gebouwd in 1855 naar een ontwerp van de Brugse stadsarchitect Jean-Brunon Rudd.