Gesloten hoeve van 1849

Gesloten hoeve en omgeving

De gesloten hoeve is beschermd als monument. De bescherming omvat het volledige gebouwencomplex.

De gesloten hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De hoeve, gebouwd in 1849, is een voor Haspengouw typisch, gaaf voorbeeld van een 19de-eeuwse vierkanthoeve. De verschillende gebouwen vertonen de stijlkenmerken uit deze periode, die zich in het woonhuis vertalen in een neoclassicistische gevelordonnantie. De oorspronkelijke binnenindeling is vrij intact behouden.

sociaal-culturele waarde

De hoeve is een interessant gegeven in de geschiedenis van de landbouw. Zij is een vroeg voorbeeld van volledige ontwikkeling tot gesloten hoeve. Deze ontwikkeling vindt meestal plaats in de tweede helft van de 19de eeuw wanneer de veeteelt een dominantere rol gaat spelen in het Haspengouws landbouwbedrijf.

Jaak Vandersandenstraat 40 (Bilzen)
Ruime, gesloten hoeve van 1849, wat achteruitgelegen ten opzicht van de weg, en door een oprit ermee verbonden.