Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Beschrijving

* Sint-Jansplein z.nr. Parochiekerk St.-Jan-de-Doper. Beschermd als monument bij M.B. van 28.05.2003. De Sint-Jan-de-Doperkerk wordt beschouwd als de belangrijkste Kortrijkse neogotische kerk. Het is tevens een meesterwerk van de late of Sint-Lucasneogotiek in Vlaanderen en werd ontworpen door J. Coomans (1871-1937) (cf. bijlage 1, figuur 9). Ze wordt ontworpen voor een stadsuitbreiding

Sint-Jansplein zonder nummer (Kortrijk)

Orgel parochiekerk Sint-Jan

Kortrijk (Kortrijk)
In de nieuwe Sint-Janskerk, ingewijd in 1911, werd in 1917 op het doksaal een orgel gebouwd door de Kortrijkse orgelbouwer Oscar Anneessens. Het werd in 1968 vervangen door een nieuw orgel van de firma Jos Loncke en Zonen uit Esen; dit instrument werd beganegronds in het koor opgesteld.