Kasteel De Akker

Beschrijving

Proosdijstraat nr. 1. Kasteel "De Akker". Klein, neogotisch kasteeltje, gebouwd en verbouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, gelegen in het oosten van een kasteelpark, dat aan de straatzijde wordt afgesloten door een hekken. De benaming "De Akker" verwijst naar de oude perceelsnaam waarop het kasteel is opgetrokken; aan de overkant van de Proosdijstraa

Kasteeldomein De Akker

Proosdijstraat 1 (Oostkamp)
Klein, neogotisch kasteeltje, gebouwd en verbouwd in het derde en vierde kwart van de 19de eeuw, gelegen in het oosten van een kasteelpark, dat aan de straatzijde wordt afgesloten door een hekken. In het vierde kwart van de 19de wordt het park aangelegd en een koetsgebouw opgetrokken. Parkaanleg met kenmerken van laat 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke vormgeving: bewaarde parkbomen en heestermassieven, centrale gazonpartijen ten oosten en ten zuidwesten, grotendeels ommuurde moestuin ten noorden, langgerekte parkvijver ten westen en een dens, rondgaand wegen- en padenpatroon. Verder bevindt zich in het park nog een vervallen berghok (mogelijk een duivenkot).