Hoeve Torreelen

Beschrijving

Nr. 30. Z.g. .Torreelen". Voormalig leenhof van de burcht van Veurne. Vlg. kroniekschrijver P. Heinderycx (1633-1683): driemaal omwald kasteel met drie hoge torens, na brand van 1640 ingericht als hoeve echter met behoud van twee verlaagde torens. L.g. opnieuw verlaagd tijdens de eerste wereldoorlog. Huidig uitzicht. Boerenhuis op omwalde en met bomen afgezoomde, begraasde terp; bakstenen stoope

Omwalde hoeve Torreelen

Houtemstraat 30 (Veurne)
Voormalig leenhof van de burcht van Veurne. Boerenburgerhuis op omwalde en met knotbomen afgezoomde, begraasde terp, met westelijke hoofdvleugel van 1640 met oudere hoektorens tegen de achtergevel, zuidelijk aanbouwsel uit de eerste helft van de 19de eeuw en haakse oostvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Tweede omwalling rondom onverhard erf met stal met oude kern uit de 18de eeuw en mestvaalt, ten noorden van het boerenhuis. Derde omwalling omsluit het hele domein met inbegrip van voormalige boomgaard ten westen.