Parochiekerk Sint-Martinus: orgel

Orgels

Het orgel van de parochiekerk Sint-Martinus is beschermd als monument.

Waarden

Het orgel, parochiekerk Sint-Martinus, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

Het orgel - ook al is het maar bescheiden van omvang - is een getuige van het degelijk vakmanschap dat in het midden van de 19de eeuw nog aanwezig was in deze regio. Door een aantal niet-alledaagse kenmerken van het meubel is het bovendien op artistiek vlak een merkwaardigheid.

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Martenslindestraat 35B (Bilzen)
Neogotische kerk, gebouwd ter vervanging van een oudere kerk, waarvan alleen het gotische koor van circa 1400 bewaard bleef. De nieuwe kerk kwam tot stand in twee bouwcampagnes, naar ontwerp van architect M. Christiaens: toren en sacristie in 1892-93, schip in 1935. Aansluitend bij de kerk ligt het ommuurde kerkhof.