Sint-Donaashoeve

Beschrijving

Fort Sint-Donaas nr. 5. "Sint-Donaashoeve", hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen langs het Moordenaarsstraatje, een zijstraat van Fort Sint-Donaas die leidt naar de overzetboot over de Damse Vaart z.g. "Kobus". Woonhuis en achterliggend bakhuis worden gebouwd in 1843 op een onbebouwd perceel. Midden 20ste eeuw worden talrijke bijgebouwen opgetrokken,

Sint-Donaashoeve

Fort Sint-Donaas 1 (Damme)
Hoeve, gelegen langs het Moordenaarsstraatje, een zijstraat van Fort Sint-Donaas die leidt naar de overzetboot over de Damse Vaart, de "Kobus". Woonhuis en achterliggend bijgebouw worden gebouwd in 1843 op een onbebouwd perceel. Uitbreidingen tijdens de 20ste eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak waarop een dakklokje. Voortgaande op kadastrale gegevens werd het huis "hersteld" na schade tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder meer met afbraak van de aanbouwen.