Lyceum in classicistische stijl

Beschermd monument van 03-04-2003 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Lombaardstraat
Locatie Lombaardstraat 16 (Hasselt)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71022/223.1
  • OL001663

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Lyceum in classicistische stijl

Lombaardstraat 16, Hasselt (Limburg)

Enkelhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder gebogen zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het voormalige Lyceum gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw in classicistische stijl te Hasselt, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalige Lyceum, breedhuis, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het classicistische gebouw is het laatst bewaarde historische breedhuis aan de zuidzijde van de Lombaardstraat en kan stilistisch in de tweede helft van de 18de eeuw worden gedateerd.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Breedhuis van het enkelhuistype, zeven traveeën en drie bouwlagen onder een gebogen leien zadeldak. Baksteenparament, afgeboord met hardstenen hoekblokken en een overkragende houten kroonlijst. Rondboogpoort met kunstig bovenlicht over twee traveeën in een met hoekblokken afgelijnde rechtse zijrisaliet. Twee eerste bouwlagen met steekbogige vensters in hardstenen omlijsting met sponningbeloop en sluitsteen. Bouwnaad tussen de tweede en derde bouwlaag.

sociaal-culturele waarde

Het gebouw is het laatst resterende historische gebouw aan de zuidzijde van de voor het overige monumentaal zeer belangrijke Lombaardstraat, waar verschillende historische en historiserende overheidsgebouwen zijn geconcentreerd. De beeldbepalende waarde van het pand spreekt derhalve voor zich.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.