Lyceum in classicistische stijl

Lyceum

Beschrijving

Het voormalige Lyceum gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw in classicistische stijl te Hasselt, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalige Lyceum, breedhuis, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Breedhuis van het enkelhuistype, zeven traveeën en drie bouwlagen onder een gebogen leien zadeldak. Baksteenparament, afgeboord met hardstenen hoekblokken en een overkragende houten kroonlijst. Rondboogpoort met kunstig bovenlicht over twee traveeën in een met hoekblokken afgelijnde rechtse zijrisaliet. Twee eerste bouwlagen met steekbogige vensters in hardstenen omlijsting met sponningbeloop en sluitsteen. Bouwnaad tussen de tweede en derde bouwlaag.

historische waarde

Het classicistische gebouw is het laatst bewaarde historische breedhuis aan de zuidzijde van de Lombaardstraat en kan stilistisch in de tweede helft van de 18de eeuw worden gedateerd.

sociaal-culturele waarde

Het gebouw is het laatst resterende historische gebouw aan de zuidzijde van de voor het overige monumentaal zeer belangrijke Lombaardstraat, waar verschillende historische en historiserende overheidsgebouwen zijn geconcentreerd. De beeldbepalende waarde van het pand spreekt derhalve voor zich.

Lombaardstraat 16 (Hasselt)
Enkelhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder gebogen zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.