Dokterswoning Hof Sebrechts

Beschrijving

★ Nr. 24. Z.g. "Hof Sebrechts" cf. woning met bijhorende kliniek van professor-dokter J. Sebrechts (1885-1948), oorspronkelijk met uitgestrekte tuin tot aan de Oude Zak, nu openbaar stadspark z.g. Professor Dr. J. Sebrechtspark.Dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwl. onder hoog mansardedak (leien en Vlaamse pannen; dakkapel), gebouwd kort na 1762 op vraag van koopman Jose

Dokterswoning Hof Sebrechts met tuin

Beenhouwersstraat 22-26, Oude Zak (Brugge)
Hof Sebrechts, bestaande uit een woning met bijhorende kliniek van professor-dokter J. Sebrechts en een uitgestrekte tuin tot aan de Oude Zak, nu het openbaar Professor Dr. J. Sebrechtspark. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog mansardedak, gebouwd kort na 1762 voor koopman Joseph van Severen. Verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevel met segmentboogdeur in arduinen rococo-omlijsting . Rechts, voormalige paardenstallen en koetshuis uit de 18de eeuw. Links, in 1928 uitgebreid met een kliniekgebouw in historiserende stijl naar ontwerp van architect J. Viérin. Groot omhaagd park, aan de Oude Zak toegankelijk via een poort naar ontwerp van architect L. Delacenserie in 1907, en aan de Beenhouwersstraat via een neorococohekken, in 1871 vervaardigd door kunstmid E. De Vooght voor het Hôtel d'Hannin de Moerkerke. Parkaanleg, deels gebaseerd op het oude patroon, en uitgebreid, gedeeltelijk bewaard bomenbestand.