Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Begijnhof: landbouwterrein tussen begijnhof en dreef naar het Speelhof

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Sint-Agnesbegijnhof, muurrestanten, stratenpatroon en omgeving

Waarden

Het landbouwterrein tussen het begijnhof en de dreef naar het Speelhof is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

het landbouwterrein tussen het begijnhof en de dreef naar het Speelhof is historisch onbebouwd, omvat een oud voetpad langsheen de begijnhofmuur en de Cicindriabeek richting Melveren. Vanaf het terrein worden schitterende uitzichten geboden op het begijnhof, het Speelhof, de skyline van Sint-Truiden en Melveren. Afgezien van zekere intrinsieke esthetische kwaliteiten heeft het terrein dus een uitgesproken beeldbepalende waarde.

Begijnhof

Begijnhof (Sint-Truiden)
Het Sint-Agneshof werd gesticht in 1258. De grond gelegen ten zuidoosten van de Cicindria, in het gehucht Schurhoven, werd geschonken door abt Willem van Rijkel; de pastoors werden door de abdij benoemd. In 1798 werd het begijnhof onteigend en verkocht.

Speelhof, buitenverblijf van de Sint-Trudo-abdij

Speelhoflaan 5 (Sint-Truiden)
Met de bouw werd begonnen in 1585 onder het abbatiaat van Christoffel de Blocquerie. Het goed bleef eigendom van de abdij tot de Franse bezetting.