Parochiekerk Sint-Amandus: orgel

Orgels

Het orgel in de Sint-Amanduskerk te Kuringen, is beschermd als monument.

Waarden

Het orgel in de parochiekerk Sint-Amandus is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Hoewel de uit Duitsland afkomstige orgelbouwer Ruef het regionale belang niet zal overstijgen, bleef hij toch trouw aan de erfenis van het ambachtelijk vervaardigde orgel met mechanische tractuur. Zijn werkterrein situeerde zich op het platteland en in de kleine steden van Limburg, met hun beperkte uitstraling, en zodoende kregen zijn realisaties niet de weerklank die de grote - bijna industriële - bedrijven (als Merklin, Schyven, Anneessens ... ) te beurt viel. Het is belangrijk voor de geschiedenis dat ook enkele werken van Ruef voor de toekomst gevrijwaard worden, temeer daar ze op zeer bevredigende wijze hun rol binnen de lokale gemeenschap kunnen vervullen.

Parochiekerk Sint-Amandus van 1853

Sint-Amandusstraat 4 (Hasselt)
Neoclassicistische pseudo-basiliek van 1853. Driebeukig schip van vier traveeën met ingebouwde westtoren.