Vakwerkhoeve met losse bestanddelen: boerenwoning, schuur en waterput

Vakwerkhoeven en omgeving

Beschrijving

De hoeve met losse bestanddelen te Sint-Lambrechts-Herk, meer bepaald de boerenwoning, schuur en waterput, zijn beschermd als monument.

Waarden

Het woonhuis-stalvolume, schuurvolume en waterput van de vakwerkhoeve met losse bestanddelen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het woonhuis-stal volume en de schuur maken deel uit van een hoevecomplex met losse bestanddelen, waarvan de huidige constellatie volgens de kadastrale mutatieschetsen van ten laatste 1915 dateert. Het geldt hier bijgevolg een laat exemplaar van vakwerkbouw, waarvan in Limburg voorbeelden aangetroffen worden tot circa 1930. Vanuit de dakconstructie kan afgeleid worden dat beide volumes pas later met elkaar verbonden werden.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het woonhuis-stal volume en de schuur zijn gaaf bewaarde vakwerkconstructies, opgetrokken in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken met Vlaamse pannen. Beide volumes behielden hun oorspronkelijke indeling, waarbij het woonhuis gekarakteriseerd wordt door een indeling met twee grote vertrekken, die gescheiden worden door een centrale haard, langs de zuidzijde en een reeks kleinere vertrekken met troggewelven langs de noordzijde. In het schuurvolume is de onderkelderde tastvloer nog aanwezig. Authentieke, te bewaren elementen zijn verder de intacte, houten dakconstructies met ankerbalkgebintes, de bolkozijnen met originele beplankte luiken in het woonhuisgedeelte, alsook de nog functionerende waterput met betonnen bovenbouw op het trapeziumvormige erf.

sociaal-culturele waarde

Het woonhuis-stal volume en de schuur getuigen, als vakwerkhoeve met losse bestanddelen, van landbouwactiviteiten in de vallei van Herk en Mombeek, wordt door de ligging in agrarisch gebied.

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

Sasput 47 (Hasselt)
De vakwerkhoeve met losstaande componenten is gelegen in een gaaf bewaard landschap. De hoevecomponenten zijn geschikt rond een trapeziumvormig erf.