Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen: omgeving met stal en bakhuis

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vakwerkhoeven en omgeving

Beschrijving

De omgeving van de hoeve met losse bestanddelen te Sint-Lambrechts-Herk, is beschermd als dorpsgezicht, met inbegrip van stal en bakhuis.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de vakwerkhoeve met losse bestanddelen met inbegrip van stalvolume en bakhuis, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het ten oosten van het erf gelegen stalvolume en bakhuis zijn grotendeels ingevallen constructies, opgetrokken in stijl- en regelwerk en gedeeltelijk in baksteen voor wat het bakhuis betreft. Niettemin maken ze sinds de oudste kadastrale registratie integraal deel uit van het hoevecomplex. Verder is de historische percelering van het hoevecomplex nog duidelijk waarneembaar met een verruigde, gemengde haag op de noordelijke perceelsgrens (langs de straatzijde) en een eertijds ten westen van het hoevecomplex gelegen hoogstamboomgaard. De wilg op het trapeziumvormige binnenerf alsook de ten oosten van het erf gelegen hazelaars zijn een typische aanplanting in de nabijheid van vakwerkhoeves en vormen een belangrijke ondersteuning van de agrarische erfgoedwaarden van het hoevecomplex.

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

Sasput 47 (Hasselt)
De vakwerkhoeve met losstaande componenten is gelegen in een gaaf bewaard landschap. De hoevecomponenten zijn geschikt rond een trapeziumvormig erf.