Parochiekerk Maria-Magdalena: orgel

Gemeente Gingelom

Neogotisch kerkje met omringend kerkhof, van 1892-1893, naar ontwerp van architect E. Serrure.

Typologieorgels
Dateringderde kwart 19de eeuw

Het orgel in Maria-Magdalenakerk te Montenaken, is beschermd als monument.

Waarden

Het orgel in de parochiekerk Sint-Maria-Magdalena Kortijs is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

Het oeuvre van de Sint-Truidense orgelmaker A. Clerinx is een markante en blijvende waarde in het Limburgse orgellandschap; veel is er reeds van verloren gegaan en de overblijvende instrumenten, zowel grote als dit kleine in Kortijs, dienen gevrijwaard te worden voor de toekomst.
Dit ongewijzigd gebleven werkstuk is ten volle representatief voor de Limburgse orgelbouw van midden 19de eeuw.