Vakwerkhoeve met losse bestanddelen en waterput

Vakwerkhoeven en omgeving

Beschrijving

De vakwerkhoeve te Sint-Lambrechts-Herk bestaande uit losse bestanddelen en een waterput geschikt rondom een rechthoekig erf, is beschermd als monument.

Waarden

De hoeve met losstaande bestanddelen (met uitzondering van recente aanbouwsels tegen rechter zijgevels van de stalschuur en varkensstal) en waterput zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het betreft een hoeve met losstaande componenten, geschikt rond een rechthoekig erf. Op de verdwijning van het bakhuis na, is de totaalconstellatie van de hoeve intact gebleven met een woonhuis ten zuiden, een haaks op het woonhuis gelegen koestal ten westen, een stalschuur ten oosten en een varkensstal ten noorden van het erf. Alle hoeve componenten behielden hun vakwerkstructuur en zijn opgetrokken in grijs geschilderd stijl- en regelwerk met grotendeels bewaarde en witgekalkte lemen vullingen. Andere traditionele, te bewaren elementen zijn onder meer de zadeldaken met Vlaamse pannen, het intacte ankerbalkgebinte met telmerken in de stalschuur, de ankerbalken en haard in het woonhuis, de oorspronkelijke indeling van de stallen met een tastvloer, alsook de waterput met betonnen bovenbouw ten zuidoosten van het erf.

historische waarde

De hoeve met losstaande bestanddelen is een historisch gegroeid hoeve complex rond een rechthoekig erf, waarvan het woonhuis met haakse koestal en de stalschuur vermoedelijk teruggaan tot minstens de eerste helft van de 19de eeuw, gezien ze reeds afgebeeld staan in de Atlas van de Buurtwegen. In de stalschuur is naar verluidt op een ankerbalk de datering 1909 bewaard. In 1865 werd de varkensstal ten noorden van het erf voor de eerste maal kadastraal geregistreerd. Deze werd vervolgens ten laatste in 1870 met het ernaast gelegen bakhuis verbonden, dat thans verdwenen is.

sociaal-culturele waarde

De authentieke constellatie van de vakwerkhoeve met losstaande componenten getuigt van de traditionele landbouwactiviteiten in de vallei van Berk en Mombeek en drukt de eigenheid van de streek uit.

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

Siegersveldstraat 6 (Hasselt)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het begin van de 20ste eeuw. De zuidzijde is door een haag van de straat en de velden gescheiden.