Parochiekerk Sint-Henricus

Beschrijving

Parochiekerk St.-Henricus Parochie ontstaan uit de parochie Rumbeke en de Roeselaarse H. Hartparochie op 27 december 1935. Bouwblok gevat tussen Meensesteenweg, Kerklaan en Karabinierstraat. Kerk op hoek/ Kerklaan. In de Karabinierstraat nr. 1 pastorie, n.o.v. J. Callant van 1936. Treden leiden tot voorpleintje afgezet met bakstenen bloembakken. Op. N.O.-hoek kruisbeeld met opschrift

Meensesteenweg zonder nummer (Roeselare)
Neoromaanse kruiskerk naar ontwerp van J. Callant (Beernem) van 1936 (zie gedenksteen); ingewijd in 1939. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeeltelijk vernield; na 1944 hersteld.

Orgel kerk Sint-Henricus (wijk Zilverberg)

Rumbeke (Roeselare)
De parochie werd opgericht in 1935 en de nieuwgebouwde kerk werd ingewijd in 1939; door het uitbreken van WO II werd de bouw van een orgel echter uitgesteld. In 1959 werd een orgel gebouwd door Jos. Loncke (Esen).