Landcommanderij Alden Biesen: tuinen, voorpleinen, park en omgeving

Landcommanderij Alden Biesen

Beschrijving

Het domein van de landcommanderij Alden Biesen is beschermd als monument. Deze bescherming omvat de omgeving van het reeds in 1942 als monument beschermde gebouwenbestand, die onder meer bepaald wordt door de grachten, dreven, voor- en binnenpleinen, de tuinen van de landcommandeur en de oranjerietuin, het Engels park en Winterbergbos en de Hertenberg met boomgaard.

Waarden

De landcommanderij Alden Biesen: uitbreiding watergrachten, dreven, voorpleinen, koeren, tuinen, het Engels Park, de Hertenberg inclusief hun ommuringen en het Winterberg Bos is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat (Bilzen)
De ontwikkeling van de Duitse Orde eind 12de eeuw - begin 13de eeuw leidt tot een territoriale uitbreiding, die zich over het hele Duitse Rijk uitstrekt.

Is de omvattende bescherming van

Gekandelaarde linde in Engels park Alden Biesen

Kasteelstraat (Bilzen)
Het betreft een Hollandse linde (Tilia x europaea) in het Engels park van de 'Landcommanderij Alden Biesen', op 20 meter van de toegangspoort in de Kasteelstraat. Van een ooit glorieuze rij knotbomen is dit het enige exemplaar dat zich heden nog in een goede conditie bevindt. Andere exemplaren in de rij sterven af omwille van schaduwdruk. Naast zijn artistieke waarde heeft de boom ook een cultuurhistorische waarde omwille van de historische eenheid met de landcommanderij.

Hoogstamboomgaarden van de landcommanderij Alden Biesen

Maastrichterallee (Bilzen)
De landcommanderij Alden Biesen, waarvan het ontstaan terug voert tot de 13de eeuw, bezat vanaf 1593 een grote en een kleine hoogstamboomgaard ten noorden en zuiden van de lindendreef Maastrichterallee.

Lovergang in Engels park Alden Biesen

Vanaf het pad langs de kasteelgracht bevind zich in het noordelijk deel van het Engels park een gedegradeerde ‘berceau’ of lovergang. Dit relict is een belangrijke reminiscentie uit de historische parkaanleg, doch is door schaduwdruk sterk uitgedund. De haagbeuken loofgang heeft een lengte van 30 meter en herbergt nog 18 originele individuen die nu als knotboom worden onderhouden. De oorspronkelijke plantafstand in de rij is ongeveer 30 à 40 cm. De zwaar uitgegroeide haagplantsoen is geknot op een hoogte van circa 300 cm.

Maastrichterallee Lindendreef Alden Biesen

Kasteelstraat, Maastrichterallee (Bilzen)
De Maastrichterallee is een opgaande lindendreef met een lengte van 600 meter. De Maastrichterallee bestaat uit twee delen. Het gedeelte dat aansluit bij het gebouwencomplex is voorzien van een enkele bomenrij langs de noordzijde van de weg en bestaat uit negen oude zomerlinden. De rest van de dreef, tot aan het Apostelhuis, is een dreef met twee jonge bomenrijen van zomer-, winter- en Hollandse lindes. In het noordelijk deel van de dreef staan 41 bomen en in het zuidelijk deel van de dreef staan 30 bomen.

Toegangsdreef met leilinden Alden Biesen

Kamp, Kasteelstraat (Bilzen)
De monumentale toegang vanuit het oosten werd aangelegd met een leilindendreef. De lijnaanplantingen bestaan uit zomerlinden en één enkele Hollandse linde. Alle bomen zijn op traditionele wijze in één verticaal vlak geleid en worden periodiek gesnoeid. De zuidelijke bomenrij bestaat uit 13 bomen, het noordelijke deel uit 12 bomen.

Bilzen, Kleine-spouwen, Martenslinde, Rijkhoven (Bilzen)
Alden Biesen is gelegen aan de Kasteelstraat te Rijkhoven (Bilzen), een voormalig landbouwdorp. In 1220 werd door de abdis van Munsterbilzen en de graaf van Loon een kerkje met afhankelijkheden en akkers geschonken aan de Duitse orde, die er een commanderij oprichtte. De commanderij van Biesen groeide uit tot de hoofdzetel van de balije van de Nederlanden en kreeg hierdoor de benaming landcommanderij. Van het oorspronkelijke gebouwenbestand is vrijwel niks bekend. Vanaf 1543 werd gestart met de bouw van het huidige waterlslot. In latere bouwcampagnes volgde de bouw van de verschillende andere gebouwen op de site. Rond een centrale fontein werd een formele tuin aangelegd en eind 18de eeuw werd een Engels park aangelegd.