Omwalde hoeve met losse bestanddelen Goed te Gavere

Beschrijving

Theo Nuyttenslaan nr. 21. Historische hoeve z.g. "Goed te Gavere". Foncier van de belangrijke gelijknamige heerlijkheid, die op haar beurt afhing van de heerlijkheid "Ter Hamme" of "Heerlijkheid van Hames" in Kanegem (Tielt). Opgravingen ten zuiden van de hoeve brachten sporen aan het licht van een stenen herenwoning die vermoedelijk bewoo

Hoeve met losse bestanddelen Goed te Gavere

Theo Nuyttenslaan 21 (Deerlijk)
Historische hoeve Goed te Gavere, teruggaand tot een omwalde site met opperhof-neerhofstructuur. Gekasseide erfoprit gemarkeerd door sterk verbouwd poortgebouw, heden bestaande uit twee bakstenen pijlers geflankeerd door afdalend muur met vlechtingen, rechts keperboogvormig muurnisje in omlijsting van zwarte baksteen. Ten oosten boerenhuis van 1860 met eenvoudige aangepaste bakstenen lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Ten zuiden recente bakstenen loods en ten westen schuur met geïncorporeerd wagenhuis van 1885.