U-vormige vakwerkhoeve

Vakwerkhoeven en omgeving

De U-vormige vakwerkhoeve te Stevoort, is beschermd als monument.

Waarden

U-vormige vakwerkhoeve met uitzondering van de veranda is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
De totaalconstellatie van de U-vormige vakwerkhoeve is intact bewaard en bestaat uit een parallel met de Broekstraat gelegen schuur-woonhuisvleugel en twee haakse stal/schuurvleugels. De volumes zijn opgetrokken in gaaf bewaard stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een lage, bakstenen stoel. Andere karakteristieke elementen zijn de zadeldaken met Vlaamse pannen, de bolkozijnen in het schuur-woonhuisvolume, alsook de traditionele indeling van het woonhuis als bestaande uit twee vertrekken gescheiden door een centrale, dubbele schouw. Authentieke elementen in het woonhuis zijn verder het schrijnwerk van de deuren, alsook de troggewelven in de inkomhal en de woonkamer. In de schuurgedeeltes werden de oorspronkelijke ankerbalkgebintes behouden.

historische waarde

De U-vormige vakwerkhoeve is een historisch gegroeid complex, waarvan het schuur-woonhuisvolume voor de eerste maal kadastraal geregistreerd wordt in 1861 ten zuiden van de restanten van het voormalige Hof van Jeuk, een omgrachte cijnshoeve die minstens terugging tot de 17de eeuw. Ten laatste in 1920 verkrijgt de hoeve haar huidige U-vormige constellatie met de haaks ten opzichte van het schuur-woonhuisvolume gelegen stal/schuurvleugels.

sociaal-culturele waarde

De U-vormige vakwerkhoeve, die eertijds als koewachterswoning zou gefungeerd hebben, getuigt van de traditionele agrarische activiteiten in Vochtig Haspengouw en drukt de eigenheid van de streek uit.

Broekstraat 60 (Hasselt)
Voormalige koewachterswoning. U-vormige hoeve onder zadeldaken, uit de 19de eeuw.