Vakwerkhoeve met losse bestanddelen en waterput

Vakwerkhoeven en omgeving

Beschrijving

De vakwerkhoeve te Stevoort bestaande uit losstaande componenten namelijk een boerenwoning, schuur, bakhuis en waterput, is beschermd als monument.

Waarden

De vakwerkhoeve met losstaande componenten (met uitzondering van de aanbouw tegen de achtergevel van het woonhuis) en de waterput zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het betreft een hoeve met losstaande componenten in wit overkalkt stijl- en regelwerk onder zadeldaken. De totaalconstellatie van de hoeve, als bestaande uit een bakhuis en schuur ten noorden en een woonhuis ten zuiden van een rechthoekig erf, is intact behouden. De voorgevel van het woonhuis is gaaf bewaard in witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen. Andere authentieke, te bewaren elementen zijn de traditionele indeling van het woonhuis met twee grote vertrekken langs weerszijden van een centrale haard, alsook de beluikte bolkozijnen in de voorgevel. De varkensstalletjes in wit overkalkt stijl- en regelwerk tegen de versteende linker zijgevel van het woonhuis, maken integraal deel uit van de historische ontwikkeling van het complex. De vakwerkstructuur van de schuur, als bestaande uit drie traveeën in wit overkalkt stijl- en regelwerk, is eveneens gaaf bewaard. Het losstaande bakhuis onder een zadeldak met Vlaamse pannen is intact behouden in stijl- en regelwerk, met inbegrip van de bakoven. Op het erf werd een waterput met betonnen bovenbouw rond een bakstenen kern bewaard.

historische waarde

De vakwerkhoeve met losstaande componenten is een historisch gegroeid complex, waarvan het woonhuis en de kern van de schuur vermoedelijk teruggaan tot minstens het begin van de 19de eeuw aangezien ze beide reeds afgebeeld staan in de Atlas van de Buurtwegen. Volgens de kadastrale mutatieschetsen werd het bakhuis ten laatste in 1852 aan de hoeve toegevoegd.

sociaal-culturele waarde

De vakwerkhoeve met losstaande componenten en waterput getuigt van de traditionele landbouwactiviteiten in Vochtig Haspengouw en drukt de eigenheid van de streek uit.

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

Kolmenstraat 22 (Hasselt)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de eerste helft van de 19de eeuw, ietwat achteruitgelegen ten opzichte van de straat, en aan de straatzijde met een haag afgezoomd.