Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen en waterput: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vakwerkhoeven en omgeving

Beschrijving

De omgeving van de vakwerkhoeve te Stevoort bestaande uit losstaande componenten, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de vakwerkhoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De hoeve is beeldbepalend ingeplant op het T-kruispunt van de Kolmenstraat met de Stevoortse Kiezel. Zowel het erf waarrond de hoevecomponenten geschikt zijn, als het achterliggende weiland vormen een belangrijke ondersteuning van de agrarische erfgoedwaarden van het hoevecomplex, in een gebied dat in de loop der jaren intensief verkaveld en bebouwd werd.

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

Kolmenstraat 22 (Hasselt)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de eerste helft van de 19de eeuw, ietwat achteruitgelegen ten opzichte van de straat, en aan de straatzijde met een haag afgezoomd.