Gesloten hoeve In De Klok

Vakwerkhoeven en omgeving

De gesloten hoeve In de klok te Wimmertingen, is beschermd als monument.

Waarden

De gesloten hoeve met binnenerf is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De hoeve In de Klok is een historisch gegroeid hoevecomplex in baksteen en stijl- en regelwerk langs de oude steenweg van Tongeren naar Hasselt in de historische dorpskern van Wimmertingen. Het bakstenen woonhuis gaat vermoedelijk terug tot het begin van de 19de eeuw, gezien in de Atlas van de Buurtwegen reeds een langwerpig volume afgebeeld staat op diezelfde locatie. Ten laatste in 1852 werd haaks op het woonhuis het bakstenen poortgebouw opgetrokken. Tenslotte verwierf het complex ten laatste in 1870 haar huidige, gesloten constellatie met dienstgebouwen in stijl- en regelwerk langs de noordwest-, noordoost-, en zuidoost zijde van het diepe, rechthoekige erf.

in casu architectuurhistorische waarde:
De totaalconstellatie van het gesloten hoevecomplex met een diep, rechthoekig en gedeeltelijk gekasseid binnenerf is intact bewaard. Het langs de straat gelegen poortgebouw met woonhuis op L-vormige plattegrond is opgetrokken in baksteen, terwijl de dienstgebouwen ten noordwesten (hoge stalling), ten noordoosten (dwarsschuur), en ten zuidoosten (varkensstallen) van het erf uit witgekalkt stijl-en regelwerk met lemen vullingen bestaan. De indeling van het woonhuis met een woongedeelte langs de erfzijde en een winkelgedeelte (voormalig café) langs de straatzijde bleef behouden met tussen beide vertrekken een centrale, dubbele haard die vernieuwd werd. In het woongedeelte is de onderkelderde opkamer nog aanwezig. De dienstgebouwen behielden de vakwerkstructuur, waarbij de lemen vullingen op enkele plaatsen versteend werden. Traditionele, te bewaren elementen zijn verder de zadeldaken met Vlaamse pannen, evenals het oorspronkelijke interieur van de hoge stalling en de dwarsschuur met intacte ankerbalkgebinten en tastvloeren.

volkskundige waarde

Het hoevecomplex deed eertijds dienst als een afspanning, gelegen langs de oude verkeers- en handelsweg van Luik via Tongeren naar Hasselt. Het langs de straat gelegen gedeelte van het woonhuis diende als café, en daarna tot eind jaren 1970 als winkel. Vermeldenswaardig is de naar verluidt historische band tussen het kasteel van Wimmertingen en de hoeve In de klok, die eigendom zou geweest zijn van het kasteel, waarbij de zogenaamde Blauwe Kamer ter beschikking werd gehouden van de kasteelgasten. Verder zou in de laatste travee van de dwarsschuur ten tijde van de schoolstrijd een dorpsschooltje ondergebracht geweest zijn.

Luikersteenweg 512 (Hasselt)
Gesloten hoeve uit de 19de eeuw, met diep, rechthoekig erf, deels witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen.