Verloren Kosttoren

Tweede stadsomwalling van Leuven

De Verloren Kosttoren, gelegen op de Mechelsevest te Leuven, is beschermd als monument.

De Verloren Kosttoren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Niettegenstaande haar fragmentarische staat van bewaring vormt de Verloren Kost een belangrijk relict van de tweede Leuvense stadsomwalling. Net als de bovengenoemde waterpoort weerspiegelt deze toren een eeuwenlange militair-historische ontwikkeling van de stad. De bewaarde onderbouw met bakstenen kern en ijzerzandstenen parement is tegelijk het enige restant van alle torens die deel uitmaakten van het verdedigingsstelsel. Weliswaar later opgetrokken dan de rest van de omwalling vormt deze uitkijktoren architectuurhistorisch een unieke getuigenis van 15de-eeuwse militaire architectuur.

Verloren Kosttoren

Mechelsevest (Leuven)
Extra uitkijkpost in de tweede omwalling rond Leuven, opgevat als een ronde toren die volgens de literatuur in het begin van de 15de eeuw werd opgetrokken en in het derde kwart van de 15de eeuw van een torenspits voorzien werd naar ontwerp van Matthijs de Layens.