Langgestrekte vakwerkhoeve

Beschermd monument van 14-12-2010 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Platte-Vijversstraat
Locatie Platte-Vijversstraat 8 (Hasselt)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71022/109.1
  • OL002863

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Langgestrekte vakwerkhoeve

Platte-Vijversstraat 8, Hasselt (Limburg)

De hoeve staat reeds afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (circa 1840-44) als een langgestrekt, haaks op de straat gelegen volume met een aanbouw tegen de zuidoostgevel.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De langgestrekte vakwerkhoeve te Hasselt, is beschermd als monument.

Waarden

De langgestrekte vakwerkhoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De langgestrekte vakwerkhoeve wordt reeds afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen en gaat bijgevolg in kern minstens terug tot de eerste helft van de 19de eeuw.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Het betreft een langgestrekte vakwerkhoeve onder een zadeldak met Vlaamse en mechanische pannen. De vakwerkstructuur is gaaf bewaard in gepikt stijl- en regelwerk met witgekalkte, versteende vullingen op een verhoogde bakstenen stoel. De schuur-stal-woonhuis ordonnantie is behouden. Karakteristiek is verder de traditionele indeling van het woonhuis met een inkomhal/nere, twee grote vertrekken met een centrale haard en een onderkelderde opkamer.

sociaal-culturele waarde

De langgevelhoeve in vakwerkbouw met nog duidelijk afleesbare agrarische functionaliteit (schuur - stal - woonhuis) vormt een waardevolle getuige van een eeuwenlange bouwtraditie en van de traditionele agrarische activiteiten in de Kempen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.