Modernistische woning Douchar

Woning ontworpen door Léon Stynen

De modernistische woning Douchar te Hasselt, is beschermd als monument.

Waarden

De modernistische woning Douchar is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Ligt in het feit dat de woning één van de meest interessante creaties is van architect Léon Stynen in Limburg en één van de uitzonderlijke karakteristieke modernistische interbellumwoningen in deze provincie. Stynen was een belangrijk exponent van het modernisme in België. Het baksteenmodernisme, waarvan het pand een schoolvoorbeeld vormt, de moderne betonstructuur, de typische functionele planopbouw, de horizontaliserende ritmering van de gevels, de afwisselende volumetrie en de sobere afwerking van het interieur met aandacht voor de werking van het licht dragen tot deze waarde bij.

historische waarde

Ligt in de bouw van deze woning in 1936 voor de Hasselaar Théo Douchar-Koninckx, handelaar in hout en bouwmaterialen, in deze nieuwe, historisch gegroeide, economische wijk, gelegen in de nabijheid van het station.

sociaal-culturele waarde

Ligt in het feit dat de woning Douchar door zijn bewonersgeschiedenis getuigt van de industriële activiteit aan de Kuringersteenweg en Koningin Astridlaan, een invalsweg vanuit Diest naar Hasselt, in de buurt van spoor- en tramlijnen. De inwendige structuur van de woning met afzonderlijk dienstgedeelte, representatieve ruimten op de begane grond en op de eerste verdieping en een groot aantal slaapkamers op de tweede verdieping reveleert een upstairs-downstairs samenleving, eigen aan de configuratie van een woning uit het interbellum in de Hasseltse buitenwijk Faubourg Saint-Germain.

Koningin Astridlaan 67 (Hasselt)
De modernistische woning werd in de jaren 1930 ontworpen door Leon Stynen in opdracht van Théo Douchar-Koninckx. Architect Arthur Baar speelde een belangrijke rol in de uitvoering en de opvolging van de werken.