Croonaert Chapel Cemetery

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Wijtschate
Straat Voormezelestraat
Locatie Voormezelestraat zonder nummer (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de (gedeeltelijke) vaststelling van

Britse militaire begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery

Voormezelestraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

'Croonaert Chapel Cemetery' is een kleine begraafplaats (455m²), ontworpen door W.C. Von Berg. De begraafplaats neemt de vorm aan van een vierkant (met een insprong bij de toegang) en is omgeven door een natuurstenen muur. Het terrein helt lichtjes af.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De aanleg van de begraafplaats begon op initiatief van de ‘Burial Officer’ van de ‘19th Division’ in juni 1917. Nu liggen er 74 Britten begraven. De begraafplaats werd ontworpen door W.C. Von Berg. Croonaert Chapel Cemetery is een kleine begraafplaats (455m²), met een vierkante plattegrond behalve een uitsprong bij de toegang. Ze wordt omgeven door een bruine natuurstenen muur, afgedekt met witte natuurstenen platen. Het terrein helt lichtjes af. De toegang wordt gevormd door een smeedijzeren hek tussen 2 bloembakken die ingewerkt zijn in de toegangsmuur. Hier staan de jaartallen ‘MCMXVII-MCMXIX’ gegrift. Bij de toegang bevinden zich eveneens de landplaten. Het ‘Cross of Sacrifice’ is van het kleinste type (A1). Rechts achteraan in de hoek is een klein dienstgebouwtje ingewerkt in de natuurstenen muur. Behalve bloemperken en struiken wordt de begraafplaats getooid met 4

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.