Kapel van Wideux

Beschermd monument van 24-12-2008 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Sint-Lambrechts-Herk
Straat Grote Roost
Locatie Grote Roost zonder nummer (Hasselt)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71022/191.1
  • OL002677

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kapel van Wideux

Grote Roost zonder nummer, Hasselt (Limburg)

De eclectische kapel werd rond 1880 gebouwd als grafkapel voor de familie de Brigade Kemlandt-de Stenbier de Wideux, die het nabijgelegen kasteel bewoonde.

Is de omvattende bescherming van

Beboomde aanleg bij de kapel van Wideux

Grote Roost zonder nummer (Hasselt)

Beboomde aanleg en gracht rond laat 19de–eeuwse kapel.

Beschrijving

De Kapel van Wideux te Sint-Lambrechts-Herk, is beschermd als monument.

Waarden

De eclectische kapel van Wideux, gebouwd in 1879, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het bedehuis werd in 1879 gebouwd door de adellijke familie de Brigade Kemlandt-de Stenbier de Wideux, die het nabijgelegen kasteel bewoonde, dat in 1747 werd voltooid met behoud van de 17de-eeuwse kern. Naar aanleiding van de verstening van de vlakbij gelegen Ferme de la Bloen zou de overschot van de stenen zijn gebruikt om de kapel op te richten. De familie plande het bedehuis van bij de aanvang als een grafkapel met grafkelder.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De eclectische baksteenbouw met afwerking van hardsteen, de oprijzende trapgevelvormige bekroning van de westgevel en het afwisselende volumespel dragen tot deze waarde bij.

volkskundige waarde

Meer dan een eeuw lang werd hier gebeden tot Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes. De nu verdwenen ex-voto's, een gipsen beeld, glasramen, processies en misvieringen in de meimaand en op eind april getuigen hiervan. Het restant van het Moerbos rond het bedehuis verwijst naar een besloten hofje.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.