Kapel van Wideux

Kapel van Wideux

De Kapel van Wideux te Sint-Lambrechts-Herk, is beschermd als monument.

Waarden

De eclectische kapel van Wideux, gebouwd in 1879, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het bedehuis werd in 1879 gebouwd door de adellijke familie de Brigade Kemlandt-de Stenbier de Wideux, die het nabijgelegen kasteel bewoonde, dat in 1747 werd voltooid met behoud van de 17de-eeuwse kern. Naar aanleiding van de verstening van de vlakbij gelegen Ferme de la Bloen zou de overschot van de stenen zijn gebruikt om de kapel op te richten. De familie plande het bedehuis van bij de aanvang als een grafkapel met grafkelder.

in casu architectuurhistorische waarde:
De eclectische baksteenbouw met afwerking van hardsteen, de oprijzende trapgevelvormige bekroning van de westgevel en het afwisselende volumespel dragen tot deze waarde bij.

volkskundige waarde

Meer dan een eeuw lang werd hier gebeden tot Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes. De nu verdwenen ex-voto's, een gipsen beeld, glasramen, processies en misvieringen in de meimaand en op eind april getuigen hiervan. Het restant van het Moerbos rond het bedehuis verwijst naar een besloten hofje.

Kapel van Wideux

Grote Roost (Hasselt)
De eclectische kapel werd rond 1880 gebouwd als grafkapel voor de familie de Brigade Kemlandt-de Stenbier de Wideux, die het nabijgelegen kasteel bewoonde.

Is de omvattende bescherming van

Beboomde aanleg bij de kapel van Wideux