Herenhuis met bijgebouwen en tuin

Geografisch pakket Diest

Het herenhuis met bijgebouwen en tuin te Diest, is beschermd als monument.

Waarden

Woonhuis met inbegrip van de bijgebouwen en de tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Ruim geproportioneerd herenhuis met bijgebouwen, opgevat als een tweelagig en acht traveeën tellend breedhuis met poorttravee onder een pannen zadeldak, voorzien van vier dakkapellen. Door zijn gevelbreedte, imposante herenwoning - in de kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw - die in de loop van de 19de eeuw uitgebreid en rond 1916 grondig verbouwd en voorzien werd van een interieurinrichting in eclectische stijl met overwegend neoclassicistische inslag.
De sober en haast symmetrisch uitgewerkte voorgevel toont een evenwichtige opbouw, ontleend aan de strakke ritmering van de rechthoekige vensters. Kenmerkend is de horizontale geleding van de gevel, versterkt door de kroonlijst, de cordonband, de geprofileerde waterlijsten boven en de verdiepte spiegels onder de vensters.
Goed bewaarde eclectische interieurafwerking, bestaande uit een uitgesproken neoclassicistische vormgeving van de salons, slaapkamers en overloop op de verdieping, onder meer voorzien van composietzuilen en -pilasters, stucwerk en marmeren schouwen. Gaaf bewaarde lambrisering in eetkamer en keuken, gevormd door art-decofaïencetegels in respectievelijk blauw- en groentinten.
Historisch waardevolle en ruime stadstuin met twee waardevolle bomen, gedurende eeuwen qua omvang ongewijzigd, gedeeltelijk ommuurd, voorzien van gekasseide tuinpaden en van de binnenkoer afgesloten door middel van een smeedijzeren hekwerk met poortvleugels, opgehangen tussen koetshuis en houtopslagplaats, symmetrisch opgesteld en identiek qua volume.

Demerstraat 30 (Diest)
Herenhuis van twee bouwlagen en acht traveeën, met een minstens tot de 18de eeuw opklimmende kern. Laat 19de-eeuwse koetshuis en vormelijk identieke houtopslagplaats.