Hoeve van Nerem: watermolen

Hoeve Van Nerem, watermolen, kapel Onze-Lieve-Vrouw en omgeving

Beschrijving

De watermolen, gelegen bij de Hoeve van Nerem, is beschermd als monument. De bescherming omvat de ijzeren goot met bakstenen onderbouw, het sluiswerk met de muren stroomafwaarts, de bakstenen muren van de aanvoergeul, het waterrad, het volledige raderwerk met steunpunten, de maalvloer met drie koppels maalstenen met toebehoren, het luiwerk in de molen, het luiwerk in het aanpalend poortgebouw en de weegschaal.

Waarden

De watermolen, gelegen bij de Hoeve van Nerem, is met inbegrip van de ijzeren goot met bakstenen onderbouw, het sluiswerk met de muren stroomafwaarts, de bakstenen muren van de aanvoergeul, het waterrad, het volledige raderwerk met steunpunten, de maalvloer met drie koppels maalstenen met toebehoren, het luiwerk in de molen, het luiwerk in het aanpalend poortgebouw en de weegschaal, beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Hoeve van Nerem met watermolen

Gemeentestraat 11 (Gingelom)
Hoeve met watermolen op de Molenbeek, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Imposante, gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.