Kasteel van Duras

Beschermd monument van 09-10-1948 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Duras
Straat Park
Locatie Park 1, Park 1A (Sint-Truiden)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71053/199.1
  • OL000759

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteel van Duras

Park 1, 1A, Sint-Truiden (Limburg)

Classicistisch kasteel in Palladiaanse stijl. Gelegen op de plaats van de burcht van de Heren van Duras, voor het eerste vermeld in 1102.

Kasteeldomein Duras

Park 1, 1A (Sint-Truiden)

Uitzonderlijk landgoed van Europees formaat omwille van zijn ontstaan, conceptuele evolutie en bestanddelen. Uitgestrekt domein van circa 134 ha met kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter, vijver met eilandje en paviljoen, belangrijke moestuin, watermolen (op Gorsem), weilanden, hoogstamboomgaarden, bomen­groepen, bomengordel en bossen, verbonden door dreven, wegen en paden.

Beschrijving

De bescherming omvat de daken, gevels, gaanderijen en interieur van de vestibule, ontvangstzaal en kapel van het kasteel van Duras.

Waarden

Het kasteel van Duras (daken, gevels, gaanderijen, interieur van de vestibule, van de ovale ontvangstzaal en van de kapel met uitzondering van de woning, in de tweede helft van de 19de eeuw naast het kasteel gebouwd) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

historische waarde

in casu oudheidkundige waarde:

historische waarde

in casu geschiedkundige waarde:
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.