Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve van Nerem, watermolen en Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve Van Nerem, watermolen, kapel Onze-Lieve-Vrouw en omgeving

Beschrijving

De hoeve van Nerem, de watermolen en de Onze-Lieve-Vrouwkapel met omgeving is beschermd als dorpsgezicht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "De omgeving heeft een industrieel-archeologische waarde als watermolensite en een esthetische waarde als gaaf landschap dat integrerend deel uitmaakt van deze hoeve."

• Onroerend Erfgoed Limburg, beschermingsdossier DL000321, Hoeve van Nerem, watermolen en Onze-Lieve-Vrouwkapel met onmiddellijke omgeving (S.N., 1987).

Waarden

De Hoeve van Nerem, de watermolen en de Onze-Lieve-Vrouwkapel met de onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Is de omvattende bescherming van

Hoeve van Nerem met watermolen

Gemeentestraat 11 (Gingelom)
Hoeve met watermolen op de Molenbeek, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Imposante, gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.

Onze-Lieve-Vrouwkapel van 1839

Bakstenen kapel beschaduwd door twee linden, bij de dreef naar de zogenaamde Hoeve van Nerem.