Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel van Kerkom met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel van Kerkom: kasteelvleugel, terrasaanleg, hoektorens en omgeving

De bescherming omvat het kasteel van Kerkom met zijn onmiddellijke omgeving.

Waarden

Het Kasteel van Kerkom met zijn onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Kasteel van Kerkom

Kerkstraat 6 (Sint-Truiden)
Vroegere zetel der heerlijkheid Kerkom, geheten naar het geslacht van Alsteren, heren van Kerkom van eind 14de eeuw tot 1675.

Kasteelpark van Kerkom

Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter aangelegd naar een ontwerp van landschapsarchitect en botanist Alfred Wesmael, uit 1883; kasteel in eclectische stijl naar plannen van Edmond de Serrure, gedateerd 1889. Ouder domein met feodale wortels, in 1760 voor­zien van een kasteel waar men woonde 'entre cour et jar­din'; nu renpaardenfokkerij.

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkstraat (Sint-Truiden)
Zaalkerk met huidig, neoclassicistisch uitzicht, daterend van de vergroting in 1885; afgebrand in januari 1975. Alleen de buitenmuren van toren, schip en koor met de volledige sacristie bleven gespaard.

Vallei van de Cicindria met kasteeldorp Kerkom

Kerkom-bij-Sint-Truiden, Sint-Truiden (Sint-Truiden)
Ten zuiden van Sint-Truiden heeft de Cicindria(beek) een asymmetrische vallei met steilere oostelijke helling ingesneden in het Haspengouws leemplateau met zijn open field landschap van vruchtbare akkers. De asymmetrische valleihellingen zijn doorsneden door holle wegen.