Teksten van Burgerhuis in eclectische stijl van 1913

Burgerhuis in eclectische stijl ()

Het burgerhuis van 1913 te Hasselt, is beschermd als monument.

Het burgerhuis werd gebouwd in 1913 gebouwd naar ontwerp van architect A. Jeannin in eclectische stijl.

Historiek

Het burgerhuis werd in 1913 gebouwd naar ontwerp van architect A. Jeannin (opschrift gevelsteen) in eclectische stijl.

Beschrijving

De woning is een breedhuis van het dubbelhuistype, met drie traveenën en twee bouwlagen onder een pseudomansardedak, met twee dakkapellen voorzien van een gebogen fronton met palmet. Het is een bakstenen gebouw met natuurstenen parement en arduinen plint. De benedenverdieping is afgewerkt met zware geprofileerde kordons en rondboogvormige muuropeningen in een geprofileerde omlijsting met versierde sluitstenen. De eerste verdieping springt licht uit ten opzichte van de begane grond en heeft een hardstenen erker in de middentravee, geschraagd door zware consoles. De eerste verdieping heeft rechthoekige vensters, waarvan het linkse venster geflankeerd wordt door marmeren zuilen, met gesmeed ijzeren borstweringen en sgraffito-panelen boven de versierde lateien. De hoekpilasters hebben een siervaasbekroning. Boven het rondboogvormig dakvenster verheft zich een monumentale, ingezwenkte gevelverhoging, rijk versierd met bolmotieven, trigliefen, rankwerk, een lamberkijn en een gevleugeld hoofd, het geheel bekroond met een gebogen fronton met zware geprofileerde lijst met gestrekte uiteinden.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda