Sluis nr. 8 op het kanaal Bossuit-Kortrijk

Sluis nummer 8 van het kanaal Bossuit-Kortrijk, gebouwd in 1919-1920.

Sluis nummer 8 op het kanaal Bossuit-Kortrijk

Deerlijkstraat (Zwevegem)
Sluis nummer 8 op het kanaal Bossuit-Kortrijk, gebouwd in 1919-1920. Het kanaal Bossuit-Kortrijk verbond vanaf 1 januari 1861 de Schelde (Bossuit) met de Leie (Kortrijk). De bruggen en sluizen van het kanaal werden in 1918 door de terugtrekkende Duitse troepen vernield. Tussen 1919 en 1920 werd de schade aan het kanaal hersteld. Omstreeks 1970 werd beslist om het kanaal toegankelijk te maken voor schepen tot 1350 ton. Zeven van de elf originele sluizen werden afgebroken en vervangen door vier nieuwe sluizen. Op ongeveer 300 m ten noordwesten van de nieuwe sluis van Zwevegem bleef ook de oude sluis nummer 8 bewaard. De sluis wordt niet meer gebruikt voor het schutten van schepen. De rechte kolkmuren werden in baksteenmetselwerk en een hardstenen legsteen gebouwd. De sluishoofden werden in baksteen gebouwd met hardstenen borduur. De houten puntdeuren klapten in gesloten positie in de rechte sluishoofden. De deuren werden voorzien van een loopovergang met gesmede relingen.