Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw: kerkhofmuur met hekken en trappen

Beschermd monument van 13-06-2000 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Lennik
Deelgemeente Gaasbeek
Straat Winkelstraat
Locatie Winkelstraat zonder nummer (Lennik)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23104/106.1
  • 4.01/23104/126.1
  • OB001351

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met ommuurd kerkhof

Donkerstraat zonder nummer, Lennik (Vlaams-Brabant)

Mooi bakstenen kerkje met omringend kerkhof ingeplant aan de voet van een heuvelrug, met beboomd rechthoekig dorpsplein ten westen.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de kerkhofmuur van de Onze-Lieve-Vrouwkerk, met inbegrip van de hekken en trappen. De kerk met het omringend kerkhof is gelegen in de dorpskern van Gaasbeek, beschermd als landschap sinds 5 november 1946.

Waarden

De kerkhofmuur van de Onze-Lieve-Vrouwkerk met inbegrip van hekken en trappen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als essentiële component van dit traditioneel "besloten hof" dat vanouds typologisch deel uitmaakt van de kerksite. Bovendien zorgt deze omlopende bakstenen ommuring met smeedijzeren hekken en karakteristiek getrapt verloop voor een beeldbepalende en sfeervolle omkadering van kerk en kerkhof.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.