Pastorie Sint-Maartensparochie

Gemeente Sint-Truiden
Straat Breendonkstraat
Locatie Breendonkstraat 32 (Sint-Truiden)

Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Breendonkstraat 32, Sint-Truiden (Limburg)

Bakstenen lijstgevel op een recente arduinen sokkel; licht verhoogde begane grond; de gesmeed ijzeren muurankers vormen de naam Jan Robijns, in 1675 geboekt als poorter van de stad.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de pastorie van de Sint-Maartensparochie, die voornamelijk dateert uit de tweede helft van de 17de eeuw, maar in de twee eeuwen daarop enkele aanpassingen onderging.

Breendonkstraat 32 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als 17de-eeuws dubbelhuis gebouwd in 1675 door stadspoorter Jan Robijns, met classicistische gevelordonnantie en interieurstoffering uit de tweede helft van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw.