Herberg Het Damberd

Beschrijving

Handzameplein nr. 26. Halfvrijstaand pand opgetrokken als winkel-/ woonhuis en herberg "Het Damberd" ca. 1925. De oorspronkelijke herberg met dezelfde benaming is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (ca. 1829). In 1829 maakt de herberg nog deel uit van een brouwerijcomplex dat zich langs het Handzameplein (noordzijde kerk) en

Herberg Het Damberd

Handzameplein 26 (Kortemark)
Halfvrijstaand pand opgetrokken als winkel-/ woonhuis en herberg "Het Damberd" circa 1925. De oorspronkelijke herberg met dezelfde benaming is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1829). In 1829 maakt de herberg nog deel uit van een brouwerijcomplex dat zich langs het Handzameplein (noordzijde kerk) en de achterliggende Werkenstraat uitstrekt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het gebouw verwoest en in 1925 herbouwd met inslag van de art deco, zie het fronton en het siermetselwerk.