Beschermd monument

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuinmuur

Beschermd monument van 13-06-2000 tot heden
ID: 274   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/274

Besluiten

Kerkhofmuren, pastorie met tuinmuur en kerkhof
definitieve beschermingsbesluiten: 13-06-2000  ID: 3583

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie uit 1758 met inbegrip van de tuinmuur. De pastorie is gelegen in de dorpskern van Gaasbeek, beschermd als landschap sinds 5 november 1946.Waarden

De pastorie van Gaasbeek met inbegrip van de bakstenen tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

gebouwd in 1758 met de opbrengst van de tienden van het kapittel van Nijvel vormt de pastorie van Gaasbeek een uitwendig goed bewaard voorbeeld van een sobere, vroegclassicistische plattelandspastorie in de vorm van een volledig in baksteen opgetrokken, vijf traveeën breed dubbelhuis met als typische kenmerken de laatbarokke rondboogdeuren met getralied bovenlicht in combinatie met licht getoogde bakstenen en oorspronkelijk bepleisterde vensteromlijstingen. Deze gaafheid wordt onderstreept door de inplanting temidden een ruime, vrijwel volledig ommuurde tuin die via een poortje voor een directe relatie zorgt met het aansluitende kerkhof.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Donkerstraat 21 (Lennik)
Ingeplant op een helling ten noordoosten van de kerk. Dubbelhuis met twee verdiepingen, vijf traveeën en een kunstleien zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.