Kasteel Terbiest: Sint-Joriskapel

Kasteel Terbiest: oude gedeelten, Sint-Joriskapel en landgoed Terbiest

De bescherming als monument betreft de Sint-Joriskapel van 1420, gelegen op het landgoed Terbiest.

Het beschermingsdossier motiveert het historisch en artistiek, in casu architectorisch belang van de Sint-Joriskapel als volgt: "Deze kapel dateert in oorsprong van 1420 en wordt in het "Concile de Saint-Trond" vermeld als kerk van Terbiest. Het betreft een éénbeukige zaalkerk waarvan het schip uit twee delen bestaat: het eerste travee van 1927; de twee andere traveeën vormen het oude gedeelte van het schip (1420)."

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000232, Landgoed Terbiest (stadsgezicht) met kasteel en kapel (monument) (S.N., 1981).

De Sint-Joriskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

Sint-Joriskapel van 1420

Terbiest (Sint-Truiden)
De kapel dateert van 1420 en wordt in het "Concile de Saint-Trond" vermeld als kerk van Terbiest. Eénbeukig zaalkerkje waarvan het schip uit twee delen bestaat.