Middelhofhoek, historisch omwalde hoeve

Beschrijving

Oosternieuwweg Noord nr. 30. Historische omwalde hoeve z.g. "Middelhofhoek" met een geschiedenis die teruggaat tot minimaal de 16de eeuw cf. archiefdocumenten. Genoemd naar de nabijgelegen oudere hoeve "Groot Middelhof", voorheen gekend als het "Middelhof" (cf. Brugse Steenweg nr. 27). De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een ommeloper van 1554: "[...] metter hofstede an de zuudtzijde byt oo

Hoeve Middelhofhoek

Oosternieuwweg Noord 30 (Zuienkerke)
De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een ommeloper van 1554. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en een kaart van 1778 aangeduid als grote omwalde hoeve met losstaande bestanddelen en onder meer boomgaard en vijvers. Lange erfoprit naar hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Boerenwoning, laatgotische stijl, van het langgeveltype gedateerd "1626". Breedhuis van zes traveeën en twee hoge opkamertraveeën onder hogere nok in gecementeerd gevelparement met zwartgeschilderde plint Schuur- en stalgebouwen, achtzijdig hondenhok met klokvormige afdekking en 19de-eeuws witgekalkt bakhuisje.