Laathof

Beschermd monument van tot heden (voorlopige opheffing)

Laathof en omgeving
voorlopige opheffingsbesluiten: 16-10-2023  ID: 15201

Woning met omgeving

Het Laathof te Halen is beschermd als monument.

Op 16 oktober 2023 werd de bescherming als monument van het Laathof voorlopig opgeheven omwille van het algemeen belang. De slechte bouwfysische toestand en de daaropvolgende ingrijpende historiserende restauratie in 1974-1975 heeft de historische materialiteit van het monument sterk aangetast. De erfgoedwaarden van het Laathof zijn ontoereikend voor bescherming.

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Laathof

Zepbrugstraat 34 (Halen)
Boerenwoning uit 1661 centraal gelegen op een perceel. Dit gebouw behoorde naar verluidt als laathof toe aan de abdij van Mariëndal.

Slagveld van Halen

Lanciersstraat (Halen)
Het slagveld van Halen bevindt zich in het openruimtegebied ten westen van Halen in Limburg. Op 12 augustus 1914 kwam het daar tot een treffen tussen Belgische en Duitse troepen tijdens de doortocht van het Duitse leger door België, een week na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Aanleiding was de verkenning door de Duitse cavalarie naar de posities van het Belgische leger bij de Gete. Het slagveld omvat de locaties van de cavaleriecharges en de verdedigingsposities in wat als (één van) de laatste traditionele veldslagen de militaire geschiedenis zou ingaan. De slag demonstreerde hoezeer de rol van de traditionele cavalerie bij het begin van de 20ste eeuw was uitgespeeld.