Gemeenteschool De kouter

Beschrijving

Nr. 26. Voormalige gemeenteschool z.g. "De kouter", opgericht in 1878, gefusioneerd in 1969 met de lagere afdeling van het St.-Stanislascollege, en heden jeugdcentrum. Klein schoolcomplex uit XIXd, waarvan de onderwijzerswoning met l. aansluitende tuinmuur uitzien op de straat; erachter, geplaveide speelplaats begrensd door de klasvleugel ten N.W. Woning van de hoofdonderwijzer met dubbelhuisops

Komstraat 18-28 (Poperinge)
Klein schoolcomplex uit het laatste kwart van de 19de eeuw, waarvan de onderwijzerswoning samen met de links aansluitende tuinmuur uitzien op de straat. Erachter bevindt zich een geplaveide speelplaats begrensd door de klasvleugel ten noordwesten. Bakstenen lage klasvleugel van achttien traveeën onder schilddak met Vlaamse pannen. De grote raamoppervlakken zijn typerend voor het traditionele schoolgebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw;