Beschermd monument

Klokkengietershuis en Stadsschool n° 6: poortgebouw

Beschermd monument van tot heden

ID
276
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/276

Besluiten

Poortgebouw en stadsschool nummer 6: schoolvleugel
definitieve beschermingsbesluiten: 17-05-1999  ID: 3415

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De voormalige toegangspoort tot de vroegere klokkengieterij Van Aerschodt in de Naamsestraat te Leuven, nadien gebruikt voor de Stadsschool nr. 6, is beschermd als monument.



Waarden

Het poortgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als poortgebouw in 1842 naar ontwerp van architect C.G. Stevens opgetrokken in neoclassicistische stijl, met zandstenen parement verwerkt met blauwe hardsteen. Met zijn vrij monumentale, symmetrisch uitgewerkte portiekstructuur en zijn kwaliteitsvolle stilistische vormgeving vormt het een belangrijke schakel binnen het historische bouwverloop van de Naamsestraat en voor Leuven typologisch een zeldzame getuige van dit soort architectuur.

sociaal-culturele waarde

in casu cultuurhistorische waarde: door zijn bijzondere symboolwaarde als voormalige toegangspoort tot het belendende woonhuis dat de gekende klokkengieter A.L.J. Van Aerschodt (1814-1888) - kleinzoon van de gerenommeerde klokkengieter A.J. Van den Gheyn (1727-1790)- hier voor eigen rekening als ensemble in 1842 liet optrekken en in 1843 uitbreidde met zijn gieterij-atelier. Door zijn nieuwe signaalfunctie die het nadien, vanaf 1901, kreeg als toegang tot de schoolsite van de nieuw opgerichte stedelijke School nummer 6.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Klokkengieterij Van Aerschodt: poortgebouw, woning en stadsschool

Naamsestraat 99-101 (Leuven)
Ensemble van poortgebouw, resten van een directeurswoning en schoolgebouw, gelegen op de site van de voormalige klokkengieterij Van Aerschodt. De woning en het poortgebouw werden in 1842 ontworpen door architect C.G. Stevens in neoclassicistische stijl, voor de gekende klokkengieter A.L.J. Van Aerschodt. Van de woning blijft enkel de onderste bouwlaag over. Vanaf 1901 vormt de poort de toegang tot de School n°6, een lagere school voor jongens door de Stad opgetrokken in 1899-1901 naar ontwerp van stadsarchitect-ingenieur Eugène Frische.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klokkengietershuis en Stadsschool n° 6: poortgebouw [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/276 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.