Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Het Geesthuys: woning, park, omwalling en weilanden

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Schuur Het Geesthuys en woning met omgeving

Beschrijving

Het parkgebied bij Het Geesthuys te Zelem, in de Vallei van de Demer en de Zwarte Beek, is beschermd als dorpsgezicht. Tot deze bescherming behoren onder meer de 19de-eeuwse woning, een deel van de historische omwalling, het park en de omliggende weilanden.

Waarden

De 19de-eeuwse woning, het parkgebied binnen de omwalling als onmiddellijke omgeving van 'Het Geesthuys', de omwalling en de omgevende weilanden is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als cultuurhistorische site, met name 'Armentafel van Zelem', gesitueerd binnen een omwald terrein.

wetenschappelijke waarde

in casu ecologische waarde: Omwille van de aanwezigheid van talrijke waardevolle bomen binnen de parkzone en de natuurlijke bufferzone gevormd door de weilanden die deel uitmaken van de valleigronden van Demer en Zwarte Beek.

Parkje van het Geesthuys

Gennepstraat 22 (Halen)
Parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter van rond 1875.

Is de omvattende bescherming van

Het Geesthuys met schuur

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gelegen in een mooi park met enkele oude bomen.

Vallei van de Zwarte Beek van Meldert tot Zelem

Schaffen (Diest), Halen, Zelem (Halen), Lummen, Meldert (Lummen)
De benedenloop van de Zwarte Beek vloeit vanaf Meldert (Lummen) in zuidwestelijke richting, om voorbij Zelem (Halen) op te gaan in de vallei van de Demer. De beek kronkelt hier tussen steeds hogere getuigenheuvels. De Zwarte Beek is nog één van de zeldzame waterlopen die haar natuurlijke meandering behouden heeft. Behalve de heuvelruggen komt ten zuiden van de vallei een aantal depressies voor: de Goren, Gorenbroek, Lange Beemden, Bakelbroek, de Leunen en het Rotbroek. Rond het straatdorp Zelem is het landschap aantrekkelijk en gevarieerd met gave vergezichten over de vallei en landschappelijk waardevolle elementen zoals holle wegen, bomenrijen en houtkanten.