Oorlogsgedenkteken Heldensquare

Beschermd monument van 22-02-2013 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Tienen
Deelgemeente Tienen
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt zonder nummer (Tienen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24107/194.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Oorlogsgedenkteken Heldensquare

Grote Markt zonder nummer, Tienen (Vlaams-Brabant)

Herdenkingssite ingericht in 1951, opgevat als een verdiept gekasseid plein voorzien en omzoomd door kastanjebomen en een breukstenen muur met twee toegangen tot het plein.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de ommuurde herinneringssite 'Heldensquare' met oorlogsgedenkteken.

Waarden

De ommuurde herinneringssite 'Heldensquare' met oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

In 1951 in opdracht van het Tiense stadsbestuur en onder impuls van de Weerstandsfederatie aangelegd en ingericht teneinde de herinnering aan de gebeurtenissen en slachtoffers van de Belgische Onafhankelijkheid, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog levend te houden, is deze herinneringssite met oorlogsgedenkteken onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke en de Belgische politieke geschiedenis, en bezit het aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door architect Jacques Piron en beeldhouwer Georges Vandevoorde (1878 - 1964) in 1951 ontworpen herinneringssite, opgevat als een verdiept plein met aan de oostzijde een monumentaal gedenkteken annex gedenkmuur. Architecturaal en stedenbouwkundig interessant ensemble, als gekasseide zitkuil ingericht, van omlopende zitbanken en plantenbakken voorzien, en omzoomd door kastanjebomen en een breukstenen muurtje. Architecturaal opgevat oorlogsgedenkteken, gevormd door een in de grond ingewerkte bronzen koepel met bas-reliëfs waarrond vijf rijzige arduinen pijlers met bronzen figuren in hoogreliëf. In expressief-realistische stijl uitgewerkt beeldhouwwerk op koepel en pijlers, respectievelijk het dagelijkse leven en de slachtoffers van de oorlog verbeeldend; het geheel symbool voor leven, moed en opoffering.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.