Decanale kerk Sint-Laurentius

Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 1 (Hamont-Achel)

Kerkstraat 1, Hamont-Achel (Limburg)

Zogenaamde Kathedraal van het noorden, genoemd naar Sint-Laurentius, waarvoor men in Hamont op bedevaart kwam. De huidige kerk werd gebouwd in 1903-04 naar ontwerp van architecten J.Cuypers.

Beschrijving

De decanale kerk Sint-Laurentius te Hamont (Hamont-Achel) is beschermd als monument. De bescherming omvat de kerk en het perceel waarop deze is gelegen.

De Sint-Laurentiuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als een kerkgebouw, representatief voor de neogotiek in Limburg, met duidelijke, architectonische en esthetische kwaliteiten, en als werk van architect J. Cuypers (1861-1949).

meer bepaald het waardevolle meubilair.