Hoeve Ter Dolage

Beschrijving

Everaertstraat nr. 26. 18de-eeuwse hoeve "Ter Dolage". Hoevebenaming toegekend in 1975, naar aanleiding van de actie van de Heemkundige Kring van Oostkamp, en verwijzend naar de plaats "Doolaghe" te Oostkamp, volgens De Flou voor het eerst vermeld in de 15de eeuw. Gelegen op het einde van een zuidelijke zijarm van de Everaertstraat, vlakbij de Dolagestraat. Historische ho

Hoeve Ter Dolage

Everaertstraat 26 (Oostkamp)
Historische hoeve, waarvan het boerenhuis en de grote stal reeds staan afgebeeld op de Ferrariskaart van 1770-1778. Boerenhuis volgens het kadaster vergroot in 1941, doch vermoedelijk grondig verbouwd met gedeeltelijk behoud van het oorspronkelijke gebouw; aan de oostkant, lage aangebouwde stallen. Grote stal uit de 18de eeuw, quasi dwars op het woonhuis georiƫnteerd.